Sint Jacobs Godshuis
  • Home
  • Nieuws
  • Geschiedenis
    • Sint Jacobs Godshuis
    • Hofje De 12 Apostelen
    • Stichting Tijssen
    • Vrouwe- of Verwershofje
    • Hofje van Loo
    • Huisvesting Alleenstaanden Kennemerland
    • Paulushof
    • Stichting Hoogtepunt
    • Nota 70
    • Muziekfonds Mgr Martin J. de Groot
    • Blommert en Dreeger
  • Samenwerking
    • Gravinnehof
    • Voor Vrouwen Door Vrouwen
    • Vincentius van Paulo
    • Coelombie
    • Vrouwe- en Antonie Gasthuys
    • TBC-fonds
  • Doelstellingen, Beleid, Bestuur en Giften
    • Doelstellingen en Beleid
    • Bestuur
    • Giftenbeleid >
      • Verstrekte giften
      • Algemeen
      • Criteria giften
      • Indienen aanvraag donatie
  • Financiën en verslag activiteiten
  • Woningen
    • Overzicht
    • Verhuur en Beheer
  • Contact

NIEUWS
​

​Pauselijke onderscheidingen

Op vrijdag 21 oktober 2022 zijn in de Kathedrale Basiliek St Bavo een aantal nieuwe kunstwerken overgedragen aan de Stichting Kathedrale Basiliek.
Hiermee is ook de in 2004 aangevangen restauratie van de Koepelkathedraal afgerond.
 
 Bij deze gelegenheid ontvingen drie voormalige bestuursleden van de Stichting een pauselijke onderscheiding voor hun jarenlange onbaatzuchtige inzet voor de Koepelkathedraal.
Wim Eggenkamp, de onvermoeibare voormalige voorzitter van de Stichting werd benoemd tot ridder in de Orde van Sint- Gregorius de Grote. Wim is tevens jarenlang regent geweest van Sint Jacobs Godshuis. 
Ineke Hetem, voormalig secretaris van de Stichting, draagt voortaan het ereteken als ridder in de Orde van Sint- Sylvester. Ineke was van 2002 tot 2017 bestuurssecretaris van Sint Jacobs Godshuis.
Dezelfde hoge onderscheiding ontving Hendrik Duits.

Het College wenst de gedecoreerden van harte proficiat met de hen verleende onderscheidingen.

Afbeelding
Afbeelding

Bestuursverslag 2021

Het Bestuursverslag over 2021 staat op de website. Via onderstaande button kunt u dit bestuursverslag lezen.
​
Bestuursverslag Sint Jacobs Godshuis 2021
File Size: 410 kb
File Type: docx
Bestand downloaden


​Kerst in de Barrevoetestraat

​Het straatbeeld in de Haarlemse binnenstad verandert iedere decembermaand weer in een sprankelend lichtjesfeest met alle versieringen boven de winkelstraten, aan de winkelpuien en natuurlijk in de etalages. Dit jaar is daarbij een extra attractie de pas aangebrachte verlichting van de oude Bavo, die nu in een nieuwe gloed boven alles uit torent.
Maar er is nog een extraatje bijgekomen, want in de Barrevoetestraat met zijn vele winkels was in vroeger dagen ter plaatse van het Hofje van Loo de vrolijke schittering van lichtjes even onderbroken. Immers daar was het brede hekwerk, dat de stille binnentuin van het hof scheidde van de straat. Maar dit jaar is deze hofjestuin plotseling versierd met een uitbundige kersttooi, die vrolijk haar lichtjes laat schijnen over de witte huisjes van het hof. Dat is te danken aan het initiatief van de bewoonsters van het hof, die de tuin in deze wintermaand mooi hebben opgesierd. Hadden ze deze zomer nog het spartelbad opgeblazen op het gras, nu zijn het lichtjes die er schijnen. Ieder jaargetijde kent zo zijn mogelijkheden en dat wordt nu dankzij deze actieve dames nu goed benut. 

Hofdames in het groen

​Het Hofje Van Loo is natuurlijk een plaatje. En dan niet alleen de witte huisjes, maar vooral de combinatie van een groene tuin met pomp en paadjes te samen met de kleine woningen rondom zorgen vanaf de straat door de spijlen van het hek voor dat idyllische beeld.
Eind 2019 waren er terechte zorgen over juist de situatie van die tuin. Sommige aanplant had duidelijk zijn mooiste tijd gehad, bedden waren ingezakt, de grond te arm. Er werd gezocht naar een nieuwe aanpak met een nieuwe tuinman, die de gazons en de beplanting tot nieuw leven kon wekken. Maar tegelijkertijd broedde het bij de hofdames. Ook zij waren al enige tijd in de weer om de samenhang en samenwerking  tussen de dames op te krikken. Dat resulteerde in het initiatief van de hoftuindames, dat samenviel met de eerste offerte van de nieuwe tuinman.
Kortweg kwam het voorstel hier op neer, dat de hofdames het kleine dagelijkse onderhoud van de tuin op zich zouden nemen, zoals grasmaaien, kanten knippen, soms een plantje of bloempje plaatsen en dat de tuinman meer de grote beurten ging verzorgen van struiken bijhouden, snoeiwerk en grondverbetering. Heel concreet betekende deze samenwerking een aanzienlijke bezuiniging op de contractkosten met de hovenier, maar zeker zo belangrijk een verbetering van de cohesie op het hof. De regenten zorgden voor een maaimachine, voor een kantenschaar en voor een budget voor kleine verbeteringen en de hofdames gingen aan de slag.
Afgesproken werd om het resultaat na één seizoen te evalueren, maar rijdende door de Barrevoetestraat en een blik door het hekwerk werpend kan je nu vaststellen dat het er keurig en vrolijk uitziet. En zelfs is er in onze tropische dagen plotseling een zwembadje op het gazon verschenen waarvan door menige hofdame gebruik wordt gemaakt voor een koele duik. 

In Memoriam Pim van Zalingen  

​(20 december 1954 – 9 juni 2020)

Op 9 juni overleed Pim van Zalingen, een actieve, sociale en kleurrijke man met veel energie en het hart op de goede plaats. Hij hield van mensen, van sport en van gebouwen.
Hij was een bevlogen aannemer, met een grote kennis van- en liefde voor historische gebouwen; hij hielp gebouwen in stand te houden, bij het Fonds voor Ondersteuning, bij de Hoofdwacht van de Vereniging Haerlem, bij het hofje van Bakenes en vele andere.
Maar hij was ook een grote netwerker, bracht mensen en ideeën bij elkaar. Actief voor de stichting Dogon, en op sportgebied niet alleen de grote organisator achter het vrienden-hockeyteam de Karmelieten, maar ook heel actief in het sporten voor mensen met een handicap, zoals de G-teams van Bloemendaal.
Foto
​Ook voor het Sint Jacobsgodshuis heeft Pim diverse projecten gedaan en hij heeft een cruciale rol gespeeld in het redden van het Broodkantoor van pastoor Bloemert in de Lange Veerstraat 19-21 in Haarlem. Een piepklein, in het bouwblok verscholen juweeltje van waaruit (van de erfenis van Pastoor Bloemert) 344 jaar lang steun aan arme katholieken geboden werd.
Dit Broodkantoor raakte ernstig in verval en leek verloren. Maar al rond 1980 had Pim dit huisje “ontdekt”, contact gezocht met de toenmalige bestuurders, en in 1985 een beperkt restauratieplan opgesteld en uitgevoerd. 
Het broodkantoor werd vanaf 1999 niet meer gebruikt, raakte opnieuw in verval en er
waren geen fondsen meer beschikbaar voor restauratie en behoud. In 2008 kwam Jan van Bemmel, de thesaurier van het Broodkantoor, in contact met het Sint Jacobsgodshuis en dat leidde er uiteindelijk toe dat het Sint Jacobsgodshuis nu eigenaar en hoeder van dit klein maar belangrijk cultureel erfgoed is. Pim heeft zich tot in de laatste weken van zijn leven betrokken gevoeld bij dit kleine monumentje en zich daar altijd actief voor ingezet.
Wij zijn hem ook daarvoor erg dankbaar.
 
Veel mensen hebben Pim gekend en hem geprezen om zijn bevlogenheid en zijn vaak onbaatzuchtige inzet voor de zaken die hij waardevol vond.
In zijn rouw-annonce stond het mooi verwoord: 
 
“Bij sommige mensen rouw je omdat ze zijn heengegaan,
bij andere vier je dat ze hebben bestaan”
 
Wij sluiten ons daarbij erg graag aan, dank je Pim!


​In memoriam Cas (Caspar Balthasar Melchior) de Jong

getrouwd met Katy de Jong-Thunnissen
31 jaren regent
 
« Comme l'eau qui coule .. »*
 
Denkend aan Cas glijd ik terug in de tijd en kom weer bij in de bestuurskamer van het College van Regenten van het Sint Jacobs Godshuis in Sint Jacob in de Hout, thans een woonzorgcentrum, toen een bejaardenhuis. Het is 1991.
Geen indrukwekkende ruimte, een grote vergaderkamer in een gebouw, dat die typische sfeer van begin jaren zestig ademt, voorzichtig optimistisch, met de nadruk op voorzichtig, licht en zakelijk, geen tierlantijnen, wel prominent een prachtig beeld van Jacob, licht neigend kijkt hij naar het gezelschap.​
Foto
Iets uit het midden een enorme ovalen vergadertafel met reusachtige stoelen. Bij de overgang naar de Emauslaan kon de tafel niet mee, zo groot was zij, uiteindelijk heeft zij haar bestemming gevonden in een Frans kasteel. De stoelen waren zo groot, dat je vanzelf op het puntje van je stoel ging zitten, als je tegen de rugleuning ging zitten, kwam je niet met je voeten aan de grond. Een licht intimiderende setting.
 
Zoals bij alle besturen, waarvan de leden elkaar door en door kennen, lang bij elkaar zijn, heeft eenieder zijn vaste plaats en vooral zijn vaste rol. Frans Vissers, de voorzitter, midden achterin, geflankeerd door Herman Moné, daarnaast Pierre Schlicher, vervolgens Hans Gehéniau, George Rosenmöller, Cas, strategisch, tegenover de voorzitter, ik, Joop Meijsing en tenslotte Theo Heeremans. Uiteraard een secretaresse, die notuleerde.
In werkelijkheid zal de volgorde best wel eens anders geweest kunnen zijn, ik put uit mijn geheugen.
 
Uitsluitend heren, toen ik '91 toetrad, waren net twee dames, voor de eerste keer in het ruim 550 jarige bestaan van Jacob, korte tijd lid geweest van het College, maar om volstrekt legitieme redenen waren zij teruggetreden. Vérène Laane zou later nogmaals lid worden van het College.
 
De agenda werd gedomineerd door 2 onderwerpen : de gang van zaken in het bejaardenhuis, zo was de terminologie van die dagen, Sint Jacob in de Hout en het verzorgingshuis De Boerhaave kliniek, in Schalkwijk. Het bestuur bestuurde daadwerkelijk, volgens het Raad van Beheermodel, de directeuren van de respectievelijke huizen kwamen maandelijks rekening en verantwoording afleggen aan het bestuur. Het College zat als het ware bovenop de directeuren en dat leidde tot heftige discussies en gesprekken. De vonken vlogen er van af. De directeuren kwamen en gingen.
 
En daar heb ik Cas leren kennen als een bevlogen bestuurder, een doener, een mannetjesputter. Duidelijk iemand, die gewend was om in het dagelijks leven leiding te geven aan een groot bedrijf.
Dat hij als jongeman met het Amerikaanse leger door Europa was getrokken, had zijn stijl van leiding geven diepgaand beïnvloed. Het leek wel een beetje of hij Kennedy imiteerde, soepel en strak, jongensachtig en straight, niet op de man, maar op de zaak.
Hij hield van de discussies, vooral met George, het woordelijke gevecht, en vond het helemaal niet erg, als hij eens een keertje verloor, maar liever niet.
 
De sfeer, de onderwerpen in de bestuursvergaderingen leenden zich hier ook toe. Het Raad van Beheer model leidde tot heftige discussies, soms zelfs confrontaties, maar ook tot oplossingen.
Van hem heb ik geleerd dat je in een vergadering ook wel eens je nek mag uitsteken, het vuurtje mag aansteken, in de wetenschap dat in een goed bestuur je ook gecorrigeerd wordt. De bijsturing kwam vaak van de zijde van Frans Vissers. Frans en Cas hadden samen in Tilburg gestudeerd, een blik, een woord, een grapje, was genoeg.
 
Ik heb voor het motto : «Comme l 'eau qui coule .. «  gekozen, omdat een steen zinkt, water stroomt verder. Cas was als het stromende water, lichtvoetig, pragmatisch, niet achterom kijken, voorwaarts.
 
Cas was ook een dandy, zijn hele leven slank, met een Camel in zijn ene hand en een goed glas wijn in de andere en dat het liefst in gezelschap van dames.
 
Lid van het College ben je nooit alleen, ook je echtgenoot of echtgenote is lid, Katy maakte deel uit van dit gezelschap, haar hartelijkheid en intellectuele scherpzinnigheid waren voor mij al die jaren een belangrijke toetssteen. Zij stelde vragen, die een ander ontweek, maar daar kwam je bij Katy niet mee weg. Katholiek zijn was voor Cas iets vanzelfsprekends, Katy zocht liever de diepte van het geloof op.
Zij kon prachtig vertellen hoe onze samenleving, haar huwelijk, zich in al die jaren ontwikkeld had, de grote veranderingen, de man/vrouw verhouding, de relatie met je kinderen. Dat er een belangrijk omslagpunt in je leven komt, dat je (klein-) kinderen je gaan vertellen hoe de wereld draait, welke muziek leuk is, welke films en toneelstukken interessant zijn.
En wat Katy en Cas nu onderscheidde van zo velen anderen, zij deden het ook echt, met overgave, zij gingen naar die films en toneelstukken.
 
Na zijn terugtreden uit het bestuur bleven Cas en Katy zeer geïnteresseerd de gang van zaken binnen Jacob volgen en waren zij ieder jaar op alle bijeenkomsten en het fameuze Jacobsmaal.
 
Een cliché : de laatste jaren waren voor Cas niet makkelijk, de spirit was er nog, het vuur werd een vlam, de vlam een vlammetje, het lichaam wilde niet meer. En toen, op 20 april 2020, overleed Cas.
 
Een bijzonder mens, een bijzonder leven
 
Xander Alferink
vice voorzitter College van Regenten van het Sint Jacobs Godshuis

​In memoriam Antoni Marie Cassee

maart 2020


​Ton Cassee was bisschoppelijk commissaris binnen het College van Regenten van het Sint Jacobs Godshuis van 2007 tot 2015. Met een sterke focus op de maatschappelijke taken van het Godshuis heeft Ton bijgedragen aan het werk van Jacob.
Vóór de regentenvergaderingen nog snel ’n sigaartje roken op de Bronsteeweg en vervolgens hartelijk en joviaal de mede-regenten begroeten.
Foto
​Ton was lange tijd als kanunnik medebestuurder van het bisdom Haarlem- Amsterdam. Maar bovenal was hij priester, herder in de ware zin van het woord.
Voor de huwelijkssluiting van een beroemde voetballer, de stervensbegeleiding van een eenzame parochiaan of de zorgen van een manager, voor iedereen had hij tijd en aandacht.
Voor iedereen was er ook plaats in zijn kudde. Meestal mild in zijn oordeel, met een sterk praktische inslag en met een grote bewondering voor paus Franciscus.
Naar eigen zeggen ging hij “ontelbare keren” mee met bedevaarten naar Lourdes. Hij kreeg daarvoor de titel “Erekapelaan van Lourdes“.
In zijn parochie in Heemskerk kwam hij in contact met vluchtelingen uit Vietnam. Dat bracht hem er toe uiteindelijk twintig keer naar dat land te reizen om daar kleine en lokale projecten financieel te ondersteunen. Vóór iedere reis klopte hij aan bij tal van donateurs om te bedelen, zoals hij dat zelf noemde. Op die manier bracht hij flinke bedragen naar zijn projecten. De regenten hadden aan een half woord genoeg. Als Ton aankondigde “ binnenkort ga ik weer naar Vietnam” dan wisten de leden van het college wat er van hen werd verwacht.
 
Ton keek aan het eind van zijn leven met dankbaarheid terug op zijn werk in Alkmaar, in Heemskerk en in Haarlem.
 
Wij gedenken hém in dankbaarheid en in vriendschap.

Bezoek aan Sint Pancras

Op 15 april 2020 brachten enkele collegeleden weer een bezoek aan de herdenking in Sint Pancras van 20 gefusilleerden, waaronder Harry Habraken, ouddirecteur van de Drukkerij van Sint Jacobs Godshuis.
Foto

Broodbankactie 2019

januari 2020

​De jaarlijkse Broodbankactie, die in de aanloop naar Kerstmis wordt gehouden in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem, heeft in 2019 alles bij elkaar 8000 euro opgebracht. 
​
Op 10 maart konden Thijsse’s Hof in Bloemendaal en opleidingsrestaurant Smaak in de Haarlemse Waarderpolder elk een cheque van 4000 euro in ontvangst nemen. Bij de Broodbank onder het Müllerorgel in de Oude Baaf werden die bedragen symbolisch overhandigd.
Foto

Nieuwe voorzitter in de krant

​januari 2020
Foto

Afscheid Jacques van Exter

januari 2020

​Op 12 december nam Jacques van Exter afscheid als voorzitter van Sint Jacobs Godshuis. Onderstaand artikel verscheen in het Haarlems Dagblad.
Foto

Lotus College

december 2020

​Stichting Lotus College probeert een brug te slaan tussen speciaal onderwijs en de arbeidsmarkt. Dit wordt gerealiseerd door een horeca-opleiding aan te bieden. Hiermee wordt de doelgroep begeleid naar jobs in de keuken of in de bediening in de horeca.
De scholing en coaching vindt plaats in het opleidingsrestaurant "Smaak" in de Waarderpolder in Haarlem.
De Stichting Coelombie (mede bestuurd door Sint Jacobs Godshuis) draagt € 5.000 bij aan de groei naar 20 leerlingen.
​Hiervoor zal een nieuw cateringconcept worden gerealiseerd. Ook lunch- en dagmaaltijden zullen in dit project worden opgenomen. 

Speelgoedbank

december 2020

De afgelopen twee jaar heeft de Speelgoedbank succesvol gedraaid. De Speelgoedbank is er voor kinderen in Haarlem en Kennemerland die opgroeien in minima-gezinnen.
Bij de Speelgoedbank zijn ongeveer 600 kinderen lid. Ook anderen dan de doelgroep kunnen tegen betaling kopen bij de Speelgoedbank.
Bij de Speelgoedbank werken 25 vrijwilligers uit Nederland, Syrië, Eritrea en Ghana. Doelstelling is dat de vrijwilligers na afloop van hun vrijwilligersperiode een opleiding gaan doen of doorstromen naar een betaalde baan.
Voor de begeleiding van de vrijwilligers stelt het Jacobs Godshuis een bedrag van € 5.000 ter beschikking. 
Foto

Heropening Kinderkledingbank

november 2020
​
Zaterdag 30 november as. heropent de Kinderkledingbank in de Amsterdamstraat. Na een gedwongen periode van sluiting en sanering gaat de winkel weer open!
De afgelopen tijd kreeg het Jacobs Godshuis als eigenaar van het winkelpand regelmatig de vraag wanneer er weer kinderkleding verkocht zou gaan worden. Nu is het dan bijna zover.
Mede met een financiële bijdrage van Jacob maakt de Diaconie van de PKN met de winkel een herstart.

De Wereldkeuken

november 2020
​
"If the world would be like it is in the Wereldkeuken, it would be a beautiful world"

Sinds ongeveer twee jaar werkt de Wereldkeuken in De Pletterij, de voormalige loodpletterij en buizenfabriek aan de Lange Herenvest in Haarlem.
De Wereldkeuken wil statushouders en migranten een veilige plek en een tweede familie bieden. Gemiddeld 70 deelnemers per week zijn actief in het restaurant, de catering of in sociale activiteiten. Met 200 gasten per maand kan de Wereldkeuken (nog) niet financieel rondkomen.
Reden voor het Jacobs Godshuis om dit initiatief, samen met andere fondsen en de gemeente Haarlem, in 2020 met € 10.000 te steunen.
Foto

Buddies Club Haarlem

Het Jacobs Godshuis heeft positief beslist op een aanvraag van HandicapNL. Het gaat om een Buddy-programma in Haarlem.
Hierbij worden jongeren met én zonder licht verstandelijke beperking bij elkaar gebracht. Zo ontstaan Buddykoppels die gezamenlijk activiteiten ontwikkelen. Dit moet ertoe leiden dat mensen met een beperking gestimuleerd worden tot sociale integratie. Jongeren zonder beperking worden hiermee gestimuleerd tot actief burgerschap.
De Buddies Club Haarlem is actief sinds 2010.
​Informatie op www.handicap.nl

Koepelkathedraal Sint Bavo

Foto
Op vrijdag 11 oktober jl. werd de restauratie van de kathedraal aan de Leidsevaart officieel afgesloten.
De restauratie is bekroond met de Europa Nostra Award voor cultureel erfgoed.
Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen noemde de kerken "Ankerplaatsen in onze gezamenlijke Europese geschiedenis". Zij benadrukte de opdracht om ons daar allemaal voor in te zetten.
De minister prees Wim Eggenkamp, die met zijn enthousiasme en volharding dit project van € 25 miljoen tot een schitterend succes heeft gemaakt!
Het Sint Jacobs Godshuis heeft aan de restauratie gedurende 10 jaar bijgedragen.


Opening Contemplatief Spiritueel Centrum

Op zondag 6 oktober jl. werd in Haarlemmerliede het Contemplatief Spiritueel Centrum. Aan de verbouwing van de pastorie heeft Sint Jacobs Godshuis bijgedragen.
Ter gelegenheid van de opening verscheen een stuk in het Haarlems Dagblad:
csc.pdf
File Size: 236 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden


Open Monumentendag 2019

Op 14 september jl. was het Broodkantoor weer geopend voor Open Monumentendag. 
In het Haarlems Dagblad stond hierover een artikel met foto:
​
​https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190915_97231356/haarlem-blijft-monumentaal-van-drosteflik-tot-broodhuisje

Dorpskerken als teken van hoop

Eén van de doelstellingen van het Godshuis is ook: het instandhouden van het christelijk/katholiek gedachte- en erfgoed. In dat kader besloten wij in september een publicatie over het (her)gebruik van dorpskerken te ondersteunen.
Het boek wordt begin volgend jaar uitgegeven door Adveniat.
​
"Als steeds meer voorzieningen wegvallen uit het dorpsleven, als verenigingen het steeds moeilijker hebben om ook in kleinere gemeenschappen overeind te blijven, als de laatste winkel het licht heeft uitgedaan, dan staat er vaak alleen nog de dorpskerk. Dat wordt dan meer en meer het nieuwe centrum van het dorpsleven, de kerktoren met de heilige ruimte daaronder wordt anker van geloof en teken van nieuwe cohesie in een verweesde samenleving.
Dorpskerken zijn daarmee de hoop voor het platteland en de sterkhouders van gemeenschapsleven. daarin portretten van die kerken, met berichten van cohesie en met hoop voor een nieuwe impuls van de regio's in Nederland. Leo Fijen coordineert de berichten uit de dorpskerken."

Installatie Eric Fennis

Op zondag 1 september jl. werd de bisschoppelijk commisaris van Sint Jacobs Godshuis geinstalleerd als pastoor en als rector van de basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam. De regenten van het Godshuis wensen Eric alle succes  toe bij deze nieuwe opdracht.
Foto
Foto

Open Monumentendag zaterdag 14 september

Ook dit jaar is het Broodkantoor van Pastoor Blommert aan de Lange Veerstraat weer open voor bezoekers. Dit unieke pandje, verscholen achter de huidige bebouwing tussen de nummers 19 en 21, dateert uit de 16e eeuw en is zeldzaam goed bewaard gebleven.Bezoekers krijgen een toelichting op de historie van het Broodkantoor.
Ook kunt u bijdragen aan de huidige verstrekking van broodpakketten door Stem in de Stad aan daklozen.

Jaarverslag 2018

Eind juni is het jaarverslag van het Jacobs Godshuis gepubliceerd.
Het afgelopen jaar heeft Jacob € 750.000 kunnen besteden aan giften en projecten. In het verslag zijn de criteria voor toekenning en de verantwoording van de giften gepubliceerd.
​De noden waar Jacob mee geconfronteerd wordt blijven onverminderd om aandacht vragen. Het giftenbeleid in geconcentreerd op doelen in de stad Haarlem en de regio Zuid-Kennemerland.
Foto

Priesterwijding Eric Fennis

Zaterdag 15 juni jl. is Eric Fennis, bisschoppelijk commissaris in het College van Regenten van het Jacobs Godshuis, priester gewijd.
De wijdingsplechtigheid vond plaats in de kathedrale basiliek St Bavo in Haarlem.
Eric is onder meer werkzaam als priester in de St Nicolaasbasiliek in Amsterdam.
Foto
Foto: Wim Koopman
Foto

Het Open Huis

In juni heeft het College van Regenten besloten het werk van Het Open Huis in Schalkwijk te steunen. Eerdere jaren is op projectbasis al financiering naar deze organisatie gegaan.
Het Open Huis is een actief maatschappelijk centrum aan de Professor Boumanstraat in Haarlem. Gewoon inlopen voor wie daar behoefte aan heeft, huiswerkbegeleiding en veel andere activiteiten. Om een idee te krijgen: klik op onderstaande link.
​https://www.youtube.com/watch?v=aJ5abXq1YyY

Museum Haarlem

​Eind van dit jaar gaat de permanente tentoonstelling Allemaal Haarlemmers in Museum Haarlem van start.
In de tijdlijn is onder meer een plaats ingeruimd voor het Sint Jacobs Godshuis. Voor de expositie heeft het Godshuis een monstrans in bruikleen gegeven aan het museum. Een monstrans is een religieus kunstwerk waarin een hostie (het brood) wordt getoond bij kerkelijke plechtigheden.
Donderdag 25 april droeg Jacques van Exter, voorzitter van het Godshuis, de monstrans over aan de goede zorgen van Laura van der Wijden, directeur van Museum Haarlem.
Foto

Herdenking Harry Habraken

Ook dit jaar waren weer twee collegeleden van Sint Jacobs Godshuis op 15 april in Sint Pancras. Daar werden de 20 mannen herdacht, die op 15 april 1945 aldaar werden gefusilleerd. Onder de gefusilleerden was ook Harry Habraken, toendertijd de directeur van de drukkerij van Sint Jacobs Godshuis.
Foto
Foto
Foto
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/244069/leerlingen-herdenken-omgekomen-verzetsstrijders-tijdens-zwarte-zondag-in-sint-pancras

Jacobslezing op 7 maart 2019

Op donderdag 7 maart hield Wim Post van de Noaberstichting een lezing over de activiteiten en werkwijze van deze stichting. Oprichters zijn Paul Baan en zijn echtgenote Mineke.
Via de stichting en de organisatie worden initiatieven genomen en gestimuleerd die hardnekkige problemen in de samenleving adresseren.
Samenwerking met anderen, bedrijven, burgers en overheden staat hierbij voorop.
Naast tal van succesvolle voorbeelden van initiatieven die uitmondden in bedrijfsmatige activiteiten, wees Wim Post op de verantwoordelijkheid van (familie)stichtingen. De agenda van deze instellingen moet goed worden afgestemd met wat de democratische overheden als algemeen belang hebben geformuleerd.
​Een inspirerende avond voor de bestuurders van sociale fondsen uit Kennemerland en voor de regenten van Jacob!

www.noaber.com​
Foto

Nieuwjaarwens

Het College van Regenten van het Jacobs Godshuis wenst iedereen die betrokken is bij onze activiteiten een heel gelukkig en voorspoedig 2019!

Foto


​Op uitnodiging van Eric Fennis, de bisschoppelijk commissaris in het bestuurscollege van het Godshuis woonde het College op 6 januari jl., Driekoningen, de eucharistieviering bij in de Nicolaasbasiliek te Amsterdam.
​De basiliek is één van de beneficienten van het recent opgerichte Muziekfonds Mgr Martin J. de Groot, dat door de regenten van het Godshuis wordt bestuurd.

Hulp aan Lombok en Sulawesi

​Het afgelopen jaar werden Lombok en Sulawesi getroffen door aardbevingen en een tsunami.
Al lange tijd steunen wij het werk van de zusters van Puteri Reinha Rosari in Indonesië.
Na noodoproepen heeft het Jacobs Godshuis voor een aanzienlijk bedrag bij kunnen dragen aan het lenigen van de eerste nood, vooral middels voedselpakketten. Na de rampen bleef een groot aantal weeskinderen onder de hoede van vrijwilligers en de zusters achter. Voor de opvang van deze kinderen hebben wij een aanvullend bedrag ter beschikking gesteld.
Zo kan het Godshuis op afstand meehelpen de zusters hun werk van naastenliefde te laten realiseren.
Foto
Foto
Foto
Foto

Regenten en familie op pad​

Zaterdag 29 september zijn de regenten met hun gezinnen de hele dag in Haarlem op pad geweest.
Bedoeling was om de partners en kinderen van onze bestuursleden te laten zien waar hun moeders en vaders in het Jacobs Godshuis mee bezig zijn. Zo werd onder meer de Oostvest bezocht, waar de voorzitter van de Voedselbank,
​Bernt Schneiders, vertelde over de functie en de aanstaande verhuizing van de Voedselbank.
Omdat deze dag ook het jubileum van Xander Alferink als regent werd gevierd, is door alle deelnemers, ook door de kinderen, aan het eind van de dag gekookt in de Kookstudio in de Waarderpolder.
Foto
Foto

Open Monumentedagen 2018

Op 8 en 9 september was het Broodkantoor van Pastoor Bloemert weer te bekijken tijdens de Open Monumentedagen. Velen maakten gebruik van de mogelijkheid dit unieke pandje aan de Lange Veerstraat, daterend uit de late Middeleeuwen, te bezoeken.
Alle bezoekers kregen een broodje aangeboden. Hiermee werd ook aandacht gevraagd voor het uitdelen van broodpakketten door Stem in de Stad aan de Nieuwe Groenmarkt.
Foto
Foto

Restauratie schilderijen

​Schilderijen uit het broodkantoor van pastoor Bloemert worden sinds april 2018 gerestaureerd. De werken zijn 17e eeuws, 4 portretten, waaronder een portret van de pastoor zelf, en een wapenbord. Restaurator Huyb Kelder behandelt de schilderijen, lijstenmaker Frans de Roo de lijsten.

Man met hoed

Het tweede schilderij dat gerestaureerd is, is Man met hoed.
De man met hoed is hier afgebeeld na schoonmaak en een eerste vernislaag. De kleding van deze man is weer met plooien en knoopjes tevoorschijn gekomen; de hoed kreeg weer vorm.

Foto
Foto
Foto

Wapenschild​

Het wapenbord, olie op paneel 37.5x24.5cm, 1665:
Dit fijn geschilderde paneeltje zit in een curieuze lijst, een soort doos waarbij het paneel er als een deksel uitgeschoven kan worden. De schildering oogt mat met oude vernisresten en er is een enkel sleets plekje. De donkergroene achtergrond vertoont een netwerk van craquelures; het wapen zelf, in andere kleuren, heeft die barsten niet. Uit de lijst genomen blijken de door de lijst afgedekte randen nog helemaal gaaf zonder enig barstje. Een mooi voorbeeld van craquelévorming, echter enigszins beeld verstorend.
Foto
Foto
Foto
​Het paneel is schoongemaakt en van oude vernisrestanten ontdaan. Enkele retouches zijn aangebracht en de meest storende craquelures gemaskeerd. Met een nieuw laagje vernis en de lijst opgeknapt is dit goed bewaarde juweeltje weer in het broodkantoor te bewonderen.

Jacobsschildje

​Sinds begin deze maand zijn panden die in bezit zijn bij het Jacobs Godshuis, voorzien van een “Jacobsschildje”.
In navolging van het bekende (internationale) blauw-witte schildje, dat ook in Nederland veel rijksmonumenten siert, is voor het Sint Jacobs Godshuis een eigen schildje ontworpen.
Aansluiting is gezocht bij het blauw-witte schildje dat behoort bij het Unesco Cultuurgoederenverdrag van ’s Gravenhage dat op 14 mei 1959 werd gesloten.
Een variant op dit schildje is het rood-witte schildje dat veel Nederlandse gemeenten voeren voor gemeentelijke monumenten.
Het stalen bordje, dat door Ir. Joop Slangen is ontworpen, is een vierkantig schild, verdeeld in vier driehoeken. De bovenste driehoek is lichtblauw van kleur, de onderste driehoek lichtgroen. Het vierkant wordt verder ingevuld door twee witte driehoeken. De bovenste blauwe driehoek symboliseert de hemel, de onderste groene driehoek de aarde. Beide worden verbonden door de Jacobsschelp, symbool van Sint Jacobus en van het Godshuis.
Maandag 25 juni werd het (voorlopig) laatste schildje bevestigd bij de toegang van het bestuurscentrum van het Jacobs Godshuis aan de Emauslaan in Haarlem.
Foto
Foto











​Sjaak Schut van
K_Dekker Bouw
bevestigt het
laatste schildje.
Foto

Herdenking Harry Habraken

Ook dit jaar legden collegeleden op 15 april bloemen bij het oorlogsmonument in Sint Pancras, ter nagedachtenis aan Harry Habraken.
Foto

Jacobslezing

Donderdag 1 februari as. was er een Jacobslezing van Yvonne Moonen-Thompson met als thema: Een inkijkje in de geleefde islam in Nederland - van achtergrond naar actualiteit".
Yvonne Moonen studeerde islamitische theologie en werkt als projectleider bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Foto

Afscheid Wim Eggenkamp

​Eind 2017 eindigde het regentschap van Wim Eggenkamp. Vanaf 2007 heeft hij zich met veel ijver en enthousiasme en pro deo ingezet voor het Godshuis. Met name het beheer en de instandhouding van het monumentaal onroerend goed heeft zijn warme belangstelling. Als voormalig rijksadviseur monumenten was deze taak bij hem in uitstekende handen.

Foto
Foto
​


​Wim Eggenkamp is opgevolgd door Jaap Hulscher,
​tot voor kort adjunct directeur van de NV Stadsherstel in Amsterdam.


Afscheid Ineke Hetem

​Dit jaar heeft het Godshuis afscheid genomen van Ineke Hetem als bestuurssecretaris.
Ineke heeft ruim 16 jaar voor Jacob gewerkt. En niet alleen voor Jacob; de talrijke stichtingen en organisaties waar Jacob mee verbonden is hebben regelmatig van haar kennis en kunde geprofiteerd.
Geleidelijk aan heeft Ineke dit jaar afscheid genomen en haar opvolger, Ineke Spee, ingewerkt.
Niet uit het zicht, wel bezig met nieuwe activiteiten wensen wij Ineke Hetem een actieve pensionering.
Foto

Overleg met Stem in de Stad

In oktober had het college van regenten van Jacob het jaarlijks overleg met de voorzitter en de pastor-directeur van Stem in de Stad. Stem in de Stad is één van de belangrijkste partners van Jacob.
Stem in de Stad kijkt steeds hoe de diaconale taken (“de werken van barmhartigheid”) in Haarlem kunnen worden uitgevoerd. Dit gebeurt met de kerken en vele anderen, waaronder 275 vrijwilligers.
Stem in de Stad gaat de komende jaren met gasten en cliënten méér op zoek naar vergroting van hun zelfredzaamheid. Dit geldt vooral voor mensen die elders in Haarlem niet bereikt worden. 
Foto
​Verder zal de basis onder Stem in de Stad versterkt worden. Onder de burgers van Haarlem zal meer aandacht worden gevraagd voor Stem in de Stad. Het doel is tweeledig:
  • Fondsenwerving, middels kleine en grotere giften
  • Bereiken van een nieuwe groep jonge (niet perse kerkelijk gebonden) vrijwilligers die willen bijdragen aan de diensten die Stem in de Stad aanbiedt.
Jacob heeft toegezegd de activiteiten van Stem in de Stad van harte te blijven steunen. Deze steun bestaat uit huisvesting in het Vincentius Carré aan de Nieuwe Groenmarkt en uit jaarlijkse financiële ondersteuning.

Afscheid Marie-Victoire Bot van de Gravinnehof

Foto
​In 2017 heeft Marie-Victoire Bot-Ydema, regent van het Hofje Codde en van Beresteyn, afscheid genomen van het bestuur van de Gravinnehof.
Mevrouw Bot heeft zich 12 jaar met overgave ingezet voor het bestuur, voor de bewoners en voor de sociale samenhang in de Gravinnehof.
Bij de Preuve op 20 september 2017 namen de bewoners afscheid van haar als bestuurder. 


Open Monumentendagen 2017

Foto
​Op 9 september 2017 waren in het hele land de Open Monumentendagen. Vanuit het Sint Jacobsgodshuis waren ook het Hofje van Loo, de Gravinnehof en het Broodkantoor van pastoor Blommert weer te bezoeken, en daarvoor was grote belangstelling.
De Gravinnehof is in feite (nog) geen monument, maar het is het resultaat van een prijsvraag in 1994, met als thema: het Hofje van de 21e eeuw. De stichtingen Hofje Codde en van Beresteyn en het Sint Jacobsgodshuis waren uiteindelijk opdrachtgevers voor dit project met 26 woningen dat in 2001 door prinses Margriet geopend werd. Een bijzonder Hofje op een prachtige locatie aan het Spaarne.
 
Het Broodkantoor van Pastoor Blommert is gevestigd in een piepklein middeleeuws huisje dat verscholen in een bouwblok ligt en alleen bereikbaar is via een gang naast Lange Veerstraat 21. Dit kleine huisje heeft van 1665 tot en met 1960 een belangrijke functie gehad in de armenzorg voor de katholieken in Haarlem; Pastoor Blommert overleed in 1659 en bepaalde in zijn testament dat zijn vermogen ten goede moest komen aan de armen van Haarlem. Dat was 11 jaar na het einde van de tachtigjarige oorlog tussen Spanje en de Nederlanden (en daardoor ook de strijd tussen katholieken en protestanten). Op deze verscholen plek werd dus ongeveer 3 eeuwen lang wekelijks brood uitgedeeld aan de armen. Maar het huisje raakte daarna in vergetelheid en in verval.
In 2010 werd het Broodkantoor gerestaureerd. Op de open monumentendagen was het broodkantoor geopend en kwamen honderden mensen vol verbazing een kijkje nemen op dit historisch plekje.
Met een toelichting over de historie en met een vers broodje vervolgeden zij hun route op de Open Monumentendagen.


Jaarverslag 2016

Ter gelegenheid van het verschijnen van het Jaarverslag 2016 van Sint Jacobs Godshuis stond op donderdag 13 juli bijgaand artikel in het Haarlems Dagblad:​
Foto
Mocht u interesse hebben in een exemplaar van het jaarverslag dan kunt u dit opvragen bij het secretariaat (secretariaat@sintjacobsgodshuis.nl)
​

Herdenking Harry Habraken

Foto
​De heer Habraken was directeur van de drukkerij van het Sint Jacobs Godshuis in de Hagestraat in Haarlem. Als represaille werd hij op 15 april 1945 door de Duitse bezetter in Sint Pancras gefusilleerd. 
Op 4 mei jl. werd door een lid van het college van regenten de herdenking bijgewoond op de erebegraafplaats aan de Zeeweg in Bloemendaal.


​Op 15 april legden leden van het college van regenten bloemen bij het oorlogsmonument in Sint Pancras, waar op die dag in 1945, 20 personen als represaille door de Duitse bezetter werden gefusilleerd, waaronder Harry Habraken. 
Foto
Foto
Foto

Jacobslezing

De Jacobslezingen worden enkele keren per jaar georganiseerd en zijn gericht op verdieping van de achtergronden van waaruit het Sint Jacobsgodshuis opereert: Religie, zorg en pelgrimage. Voor elke lezing wordt een externe spreker uitgenodigd om een van die thema’s te belichten. Voor de lezingen worden personen en instanties uitgenodigd voor wie dat thema relevant kan zijn.
Op die manier kunnen de lezingen bijdragen aan het denken over de opgaven voor de toekomst voor instellingen als het Sint Jacobsgodshuis.
 
Op 9 februari 2017 werd de lezing gehouden door Anita Schaaij, één van de directeuren van HVO/Querido. HVO-Querido biedt ondersteuning, begeleiding en zorg aan mensen die zelf opnieuw de regie over hun leven willen krijgen, bijvoorbeeld aan mensen die het moeilijk vinden om zelfstandig te wonen, dak- en thuislozen. Ook woonbegeleiding, opvang, huisvesting en dagbesteding horen bij de activiteiten van HVO-Querido. Sinds 2015 is HVO-Querido, ontstaan in Amsterdam, ook actief in Haarlem.
Onder de toehoorders waren vertegenwoordigers van een aantal partijen waarmee het Sint Jacobs Godshuis in de loop der jaren een band heeft opgebouwd op het gebied van hulpverlening.
Mevrouw Schaaij vertelde een boeiend verhaal over de geschiedenis en ontwikkeling van HVO-Querido sinds 1904.
Na afloop van de lezing was er in het Godshuis een gezellige en geanimeerde nazit, die wellicht leidt tot nieuwe of hernieuwde vormen van samenwerking op het gebied van hulpverlening.


Foto
                               Anita van Schaaij

FotoIneke Spee
Nieuwe bestuurssecretaris
​

Sinds januari 2017 is Ineke Spee bij Sint Jacobs Godshuis in dienst als bestuurssecretaris. Zij volgt Ineke Hetem op, die vanaf 2002 werkzaam is geweest bij het Godshuis.

​


Overhandiging opbrengst Broodbankactie 
Foto
​Op 3 februari jl. werd een bedrag van 6.766 euro, de opbrengst van de Broodbankactie van 2016, overhandigd aan Bernice Boermans, coördinator van het Nieuwe Wereldhuis van het Oecumenisch Diaconaal Centrum bij Stem in de Stad aan de Nieuwe Groenmarkt.
Het Wereldhuis geeft vluchtelingen en andere immigranten de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en kennis te maken met de Nederlandse samenleving.


 Broodkantoor druk bezocht tijdens Open Monumentendagen 2016


Tijdens de Open Monumentendagen op 10 september jl. is het Broodkantoor van pastoor Blommert in de Lange Veerstraat opengesteld.
​
Ook werd bij de Broodbank in de Oude Bavo de gehele dag de film "Vangnet van Liefde" gepresenteerd.
In totaal trokken deze activiteiten 1300 belangstellenden.

Tomelilla

Eén van de doelstellingen van het Godshuis is het in stand houden van het katholiek gedachtegoed en erfgoed.
In dit kader heeft het College van Regenten vorig jaar besloten de uitgave te ondersteunen van een boek gewijd aan de architect en priester Dom Hans van der Laan.

In juli is het boek "Tomelilla" verschenen.
Voor geïnteresseerden te vinden onder ISBN 978 9461 400 390. Auteur is Caroline Voet en het boek is uitgegeven door de Van der Laan Stichting en Architectura & Natura.
Foto

Feest! Voor alle kinderen in Nederland

Foto
Sinds 3 jaar steunt het Sint Jacobs Godshuis het project Feest! Ook de komende jaren blijft het Godshuis Feest! van harte steunen, samen met een groot aantal katholieke en protestantse donateurs.

Feest! wordt georganiseerd door een aantal Nederlandse musea, met brede steun van het onderwijsveld.
Doel is om alle kinderen van Nederland in de basisschoolleeftijd tenminste één maal naar een deelnemend museum te laten gaan. Hier horen ze aan de hand van een museumcollectie over de betekenis van de jaarlijkse religieuze feesten. De universele en culturele waarden van het christendom worden zo met de kinderen gedeeld.
Vanaf 2013 zijn inmiddels reeds 99.000 kinderen (en hun ouders en leerkrachten) fysiek bereikt!
 Voor meer informatie: www.feestweetwatjeviert.nl

Film: Een vangnet uit liefde

Begin 2016 verscheen een prachtige film over het verhaal achter het Sint Jacobs Godshuis. De film is gemaakt ter ere van het afscheid van Herman Moné als voorzitter van het College van Regenten en geeft een goed beeld van de vele projecten die met steun van het Sint Jacobs Godshuis zijn gerealiseerd.


Nieuwjaarsbijeenkomst vluchtelingen 
​

Op 20 januari 2016 vond in de Grote of Bavo kerk te Haarlem een nieuwjaarsbijeenkomst plaats voor de vluchtelingen in Haarlem, vrijwilligers en professionals.
​Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van het Sint Jacobs Godshuis.

​Hiernaast  is het artikel te downloaden dat in het Haarlems Dagblad is verschenen naar aanleiding van deze bijeenkomst.
​​
Foto
artikel_nieuwjaarsbijeenkomst_hd_21_januari_2016.jpg
File Size: 870 kb
File Type: jpg
Bestand downloaden


Afscheid Herman Moné: onthulling gevelsteen

Op 22 december 2015 vond de laatste vergadering plaats van het College van Regenten met Herman Moné in de rol van voorzitter.

​Tijdens de vergadering droeg Herman Moné de voorzittershamer over aan Jacques van Exter. Herman Moné werd benoemd tot
​ere-voorzitter van het Sint Jacobs Godshuis.​
Foto
Foto
Voorafgaande de vergadering mocht Herman Moné een gevelsteen onthullen die is ingemetseld in de buitenmuur van het Sint Jacobs Godshuis aan de Emauslaan.

De gevelsteen is een eerbetoon aan Herman Moné voor het fantastische werk dat hij heeft gedaan als lid en later als voorzitter van het College van Regenten in de periode
​1978-2015.

Reünie wezen Sint Jacobs Godshuis 
Het voormalig Sint Jacobs Godshuis aan de Hagestraat in Haarlem (nu het Rosenstock Huessy Huis) heeft lange tijd dienst gedaan als wees- en armenhuis. Op 21 november 2015 vond een reunië plaats voor de nog in leven zijnde wezen. Het bericht hierover in het Haarlems Weekblad is hiernaast te downloaden.

2015-11-21_reünie_wezen_sint_jacobs_godshuis.pdf
File Size: 194 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden


Herman Moné onderscheiden door Bisschop Punt
Op 19 november jl. vond een symposium plaats ter ere van het afscheid van Herman Moné als voorzitter van het College van Regenten van het Sint Jacobs Godshuis.

Aan het einde van het symposium ontving Herman Moné tot zijn grote verrassing uit handen van Bisschop Punt een hoge pauselijke onderscheiding. Paus Franciscus heeft Herman Moné benoemd tot Commandeur in de orde van de Heilige Gregorius de Grote.
Foto

Symposium ter ere van het afscheid van Herman Moné
Op 19 november a.s. organiseert het College van Regenten van het Sint Jacobs Godshuis een symposium ter ere van het afscheid van voorzitter Herman Moné. Het Haarlems Dagblad heeft op 17 november jl. in een groot artikel aandacht besteed aan het naderende afscheid van Herman Moné.
Het artikel is hiernaast te downloaden. 
2015-11-17_art._herman_moné_in_hd.pdf
File Size: 1427 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden


​Presentatie boek "Liefdewerk tot in de eeuwigheid"
Op 6 november jl. vond de feestelijke presentatie plaats van het boek " Liefdewerk tot in de eeuwigheid"  in de Commandeurszaal van het Noordhollands Archief. Het boek van de hand van Wim Cerutti beschrijft de geschiedenis van het Jacobs Godshuis van 1437 tot heden.

Foto
foto: Herman Moné, voorzitter van het College van Regenten, overhandigt het eerste exemplar aan wethouder Cora Yfke Sikkema en Monseigneur Hendriks.
Foto
foto: Wethouder Cora Yfke Sikkema, Schrijver Wim Cerutti en Monseigneur Hendriks.
Foto
foto: Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door Fetsje Bijma op dwarsfluit.

​Artikel in Haarlems Dagblad over "Liefdewerk tot in de eeuwigheid"
​

​Op 5 november jl. is het bijgaande artikel in het Haarlems Dagblad verschenen naar aanleiding van het uitkomen van het boek "Liefdewerk tot in de eeuwigheid".

​
artikel_haarlems_dagblad_.pdf
File Size: 1572 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

Foto

Foto
Solothurner Singknaben 

Het Zwitserse koor de "Solothurner Singknaben" deden
tijdens hun concertreis door Nederland ook Haarlem aan.
Het koor van de St. Ursenkathedrale uit Solothurn bestaat
uit 60 jongens en jonge mannen.  

Voor de Haarlemse gastgezinnen werd op 29 september
​een optreden verzorgd in de kapel van Jacob in de Hout, mede mogelijk gemaakt door het Sint Jacob Godshuis.
​

​


Opening nieuwe pand Hospice Groep Haarlem e.o
Op 18 april jl. is het nieuwe pand van de Hospice Groep Haarlem feestelijk geopend. Deze prachtige nieuwe locatie gelegen aan de Zuiderhoutlaan in Haarlem vervangt het Bijna Thuis Huis in de Gierstraat (Haarlem) en het Bijna Thuis Huis aan de Heemsteedse Dreef (Heemstede). Het pand aan de Heemsteedse Dreef is in 2005 gerealiseerd uit het vermogen van de Stichting Tijssen (een stichting die onder de paraplu van het Sint Jacobs Godshuis valt). Ook het nieuwe pand is aangekocht met financiële ondersteuning van de stichting Tijssen. 

Foto
Foto